Bedrijfsbezoek bij Coöperatieve Pelsdierenfokkers Centrale Flevo

Nieuws van Bedrijvenkring Putten

Op 10 juli waren Stefan Rozendaal en Johan Grift namens het BKP-bestuur te gast bij Flevo.

We werden ontvangen door de heer Lex Brouwer, financieel manager, en de heer Willem van Veldhuisen, directeur van Flevo. Coöperatieve Pelsdierenfokkers Centrale Flevo (CPC Flevo) is in 1960 opgericht door enkele pelsdierfokkers uit Putten en omgeving. De voerkeuken werd opgestart aan de Koekamperweg en in 1965 werd besloten tot nieuwbouw aan de Nijverheidsweg. Door de jaren heen is er flink geïnvesteerd en uitgebreid in productiefaciliteit en staat er een moderne voerfabriek. De Coöperatie bestaat uit ca. 100 leden. Zij zijn eigenaar van de coöperatie en de coöperatie is 100% eigenaar van Flevo Holding B.V. Omdat de pelsdierhouderij in Nederland eind 2023 ophoudt te bestaan wordt door de directie in samenwerking met haar leden volop gewerkt aan de toekomst van het bedrijf.

De productie en de verkoop van pelsdiervoer vormt naast het produceren van speciaal mixen (o.a. petfood) de hoofdactiviteit. In verband met de gewijzigde wetgeving voor pelsdierenfokkers wordt nu voortvarend gewerkt aan een omslag van o.a. voederproducten. Ook andere uitdagingen worden door de directie opgepakt waaronder de bouw van een grote moderne vrieshal met een shockvriesinstallatie op hun terrein van ca. 22.000 vierkante meter. Met de bouw van de vrieshal wordt binnenkort gestart. Wat ons opviel is de ambitie en de voortvarendheid van de directie om vanuit de gegeven omstandigheden te werken aan een nieuwe koers en toekomst van het bedrijf.

Dagelijks zorgen een stroom van tankauto’s voor de aanvoer van de benodigde grondstoffen en de distributie van ca. 600 ton pelsdiervoer per dag. Bijzonder om te zien dat CPC Flevo zijn tijd ver vooruit is en al sinds lang wordt gewerkt volgens het principe van een circulaire economie. Niet voor menselijke consumptie geschikte dierlijke bijproducten van bijv. kippenslachterijen en visverwerkingsbedrijven worden tezamen met de benodigde voedingssupplementen bij Flevo verwerkt.

Na de ontvangst en een toelichting door de directie werden we door Lex rondgeleid door de voerfabriek en konden we letterlijk en figuurlijk in de keuken van het bedrijf kijken. Vanuit een centrale ruimte midden in de productiehal boven aanvoerleidingen, loopbanden en mengmachines vindt de computergeleide aansturing plaats van de productie van het pelsdiervoer. Indrukwekkend om te zien.

Na de directie van Flevo te hebben bedankt, hebben we als BKP-bestuur aangeboden, mocht dit aan de orde zijn, om met hen mee te denken over de toekomst voor het bedrijf in Putten. Dit sluit ook prima aan bij het motto van de Coöperatieve Pelsdierenfokkers Centrale Flevo: Samen Sterk.